مستخدم:Hakeem/مصادر للصور

من ويكيبيديا، الموسوعة الحرة

Každý obrázek, který pro Wikipedii převezmete, musí na své popisné stránce bezpodmínečně obsahovat údaje o zdroji a především o licenci.

Následující přehled uvádí některé zdroje obrazového materiálu pro Vaše články v české Wikipedii. Ne všechny dovolují použití materiálu pod licencí PD nebo GFDL – čtěte prosím příslušná vysvětlení.

Cizojazyčné Wikipedie a WikiCommons[عدل]

Vhodný obrazový materiál lze často najít v příslušných článcích jiných wikipedií. Při přebírání takových obrázků pro českou Wikipedii (nebo WikiCommons) je nutno údaje o zdroji a licenci zkopírovat do nové verze. Údaj převzato z anglické Wikipedie a pod. je naprosto nedostačující. Zde je bezpodmínečně nutné tyto údaje překontrolovat – mnoho uživatelů je uvádí chybně nebo vůbec ne, značná část materiálu se nachází na listinách kandidátů pro smazání (což je zčásti vyznačeno).

Obdobné – i když v menší míře – platí i pro obrázky na WikiCommons. Zde je možno hledat vhodný materiál podle kategorií.

Zdroje obrázků[عدل]

Knihovna Amerického kongresu[عدل]

Na webové adrese http://www.loc.gov/rr/print/catalog.html jsou k disposici sbírky digitalizovaných obrázků lidí, historických událostí krajin a j. Podle amerického práva se jedná o díla volně použitelná (dílo orgánů USA) s citací zdroje.

Geografie[عدل]

CIA World Factbook[عدل]

Server CIA obsahuje mimo jiné četný materiál k různým zemím (číselné a jiné údaje, mapy, diagramy apod.), které je možno pod licencí PD použít. Je však nutno vycházet z toho, že materiál není vždy aktuální – někdy je i několik let starý. Materiál je téměř výlučně jen anglicky.

Mapy na serveru DEMIS[عدل]

thumb|80px|Ukázka Na serveru holandské firmy Demis (Mapserver) je možno sestavit si individuální mapu jakékoliv části světa; nejedná se o již hotové mapy ale o program, který užívá databázi firmy; podle míry zoomu je možno volit, jaké topografické elementy mají v mapě být (jako hranice, názvy měst, vodní plochy, silnice atp.). Po sestavení mapy lze tuto uložit na vlastním počítači a nahrát na server Wikipedie (popřípadě po konvertování z formátu gif do formátu png). Ale pozor, databáze není vždy aktuální, především u nově vzniklých států je nutno grafiku zkontrolovat a popř. opravit, názvy měst jsou jen anglicky (proto je vhodné tyto nepřebírat, ale doplnit je manuelně).

Tato databáze je volně přístupná a je označena jako Public Domain – viz potvrzení firmy DEMIS, které bylo poskytnuto německé wikipedii emailem zde. Je přitom třeba dbát na uvedení zdroje (www.demis.nl/mapserver), při změnách (jako doplnění českých pojmenování) je nutno toto uvést. Mimo licence (PD) je vhodné uvést i následující text(nacházející se pod odkazem Data Sources na serveru DEMIS Mapserver):

Disclaimer: With this statement DEMIS BV grants you permission to freely copy the PNG images returned by our server and use them for your own purposes, including web pages. We would appreciate a reference to our server but such a reference is not required, nor do we take responsibility for the accuracy or quality of the maps.

Jednotlivé servery:

Ale pozor: pod adresou http://www.demis.nl lze mimo serveru Mapserver najít i další servery s mapami (satelitní, korálové útesy atd.), kde výše zmíněné neplatí stoprocentně, u těchto map je třeba na povolení k použítí se zeptat.

Mapy na leuksman.com[عدل]

http://leuksman.com/misc/maps.php

Mapy USA[عدل]

Na serveru university University of Florida je v současnosti budována sbírka map o USA; jedná se zejména o historické mapy. Značná část se jich nachází pod licencí PD, zde výňatek z informací serveru o licenci:

"If the statement Electronic version created [date] as part of the Florida Map Collection project appears, use of the digital image is unrestricted"

Různé země[عدل]

Různá města[عدل]

Astronomie, satelitní fotografie[عدل]

NASA[عدل]

Na serverech agentury NASA lze najít velké množství satelitních obrázků země a vesmíru, hojně používaných ve wikipedii. Obrázky, pocházející pouze od agentury NASA, spadají přitom téměř vždy pod licenci PD. Na serverech se však nachází i velké množství obrázků, vzniklých v různých projektech za spolupráce s jinými organizacemi, které takto použít nelze (jak ukázalo časté mazání takových fotografií ve wikipedii v minulosti). Servery:

Jiný materiál[عدل]

Biologie[عدل]

Mořská fauna na Fishbase[عدل]

Skvělé fotografie mořských živočichů se nacházejí v databázi Fishbase (navíc i s popisem a dalšími údaji k jednotlivým druhům, anglicky). Databáze obsahuje kolem 38 tisíc fotografií 29 tisíc druhů. Ale POZOR, obrázky podléhají autorskému právu; u každého obrázku je ovšem i kontakt na autora snímku, kterého je možno požádat o udělení licence PD nebo GFDL (což má v některých případech být možné).

Zvířata a rostliny[عدل]

Dávám povolení na moje fotky zvířat a rostlin na BioLibu. Jsou pod licencí GFDL. Pokud potřebujete, tak je umisťujte pouze do Wikipedia Commons s latinským názvem ve jménu souboru. Např. Macroglossum_stellatarum.jpg. Nezapoměňte uvést kód: Photo by [[Michal Maňas]] A nakonec mi dejte vědět, abych je náhodou neumisťoval do Wikipedie dvakrát. Michal Maňas alias --snek01 22:25, 21. 6. 2005 (UTC)

obrázky mořských živočichů na webu NOAA[عدل]

Na webu http://www.sanctuaries.nos.noaa.gov/pgallery/welcome.html se nacházejí fotografie mořských živočichů, fotografie jsou podle amerického práva volně k použití

obrázky rostlin na webu Missourské státní university[عدل]

Na webové adrese [1] jsou k disposici obrázky rostlin. Tyto obrázky jsou dílem úřadů USA a měly by být tudíž volně k disposici. --Zp

Nejsem si jistý, jestli je univerzita federální úřad USA. Na stránkách je uveden jen autor, žádná licence tam k nalezení není. Doporučoval bych to prozatím jako PD zdroj nebrat. Zkusím autorovi napsat o dovolení používat jeho fotografie. --che 15:20, 18. 11. 2005 (UTC)

obrázky z Webu U.S. Department of Agriculture's[عدل]

Na webové adrese http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/search.htm je k disposici několik stovek obrázků rostlin a živočichů. Tyto jsou obrázky jsou public domain

Obrázky ze starého herbáře[عدل]

Na webové adrese http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/~stueber/thome/index.html jsou k disposici obrázky 572 druhů rostlin ze starého herbáře Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm - Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz - in Wort und Bild für Schule und Haus. Gera-Untermhaus 1885 - 1905

obrázky vytvořené lesnickou správou USA[عدل]

Na webové adrese http://www.forestryimages.org/about/imageusage.cfm jsou k disposici obrázky rostlin a živočichů. Tyto obrázky jsou volné k nekomerčnímu užití za předpokladu citace zdroje

Další volné zdroje obrázků[عدل]

Na webové adrese http://www.invasive.org/ jsou k disposici obrázky invazivních druhů, na stránce http://www.insectimages.org/ jsou k disposici obrázky hmyzu a na stránce http://www.ipmimages.org/ jsou k disposici obrázky různých rostliných škůdců v kulturních plodinách.Tyto obrázky jsou volné k nekomerčnímu užití za předpokladu citace zdroje.


www.biolib.de[عدل]

Na webové adrese http://www.biolib.de je naskenováno více než 350 starých knih o biologii, mezi nimi různé herbáře a atlasy rostlin a živočichů.

Plazi a motýli[عدل]

Podle sdělení wikipedisty Paolo Mazzei viz http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Paolo_Mazzei jsou pro použití ve wikipedii uvolněny jeho obrázky z následujících webových stránek: http://www.herp.it/index.htm obrázky plazů a http://www.leps.it/ obrázky můr a motýlů

obrázky hub na http://www.idsystem.cz/mushrooms/ a http://www.grzyby.pl[عدل]

obdržel jsem povolení použít obrázky hub uvedené na stránkách http://www.idsystem.cz/mushrooms/ a http://www.grzyby.pl od autora Jaromíra Junka

Zdeněk Pražák napsal(a):

> Dobrý den, > chtěl jsem se zeptat, zda by bylo možné využít Vaše obrázky hub v > projektu elektronické encyklopedie wikipedia.cz > > Obrázky by byly uvedeny s Vaším jménem jako autora a odkazem na webové > stránky http://www.idsystem.cz/mushrooms/ ze kterých by byly staženy > > Pro příklad jak by hotová stránka spolu s odkazy vypadala uvádím odkaz > na stránku z této encyklopedie > http://cs.wikipedia.org/wiki/Li%C5%A1aj_kyprejov%C3%BD s obdobně > získanými obrázky > > Děkuji za odpověď > > Ing Zdeněk Pražák

Pouzijte, co potrebujete. Spoustu dalsich fotek mam na polskych strankach www.grzyby.pl, protoze sam nestiham.

Hezky den Jaromir Junek

Obrázky hub na http://houby.humlak.cz/ a http://www.nahuby.sk/default.php a http://www.biolib.cz/[عدل]

Obdržel jsem povolení na použití obrázků hub z výše uvedených stránek od autora:

Vážený pane, co se týká využití mých obrázků máte plný souhlas. Veškeré články na tomto vebu krom kuchařek jsou ode mne. Jinak velkou galerii mám na Slovebnském Webu : http://www.nahuby.sk/default.php, a nyní jsem začal vydávat fotografie na http://www.biolib.cz/, kde prozatím mám nejpřesnější determinaci. Z těchtou dvou webových stránek můžete též použít moje fotografie. Pokud budete mít zájem i o fota mých kolegů, kteří nemají počítač, tak se Vám jejich souhlas pokusím sehnat. Jedná se o fota Radka Knížka a Jirky Kovače. Co se týče pana Novotného, tak jej můžete kontaktovat sám. Je to hlavní tvůrce webových stránek http://houby.humlak.cz/ Mykologie v Podkrkonoší . Determinace u všech těchto fotografií je též moje.

S pozdravem Standa Jirásek


Original Message -----

From: Zdeněk Pražák To: s.jirasek@quick.cz Sent: Tuesday, December 13, 2005 7:19 AM Subject: dotaz na možnost využtí obrázků hub


Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda by bylo možné využít Vaše obrázky hub v projektu elektronické encyklopedie wikipedia.cz

Obrázky by byly uvedeny s Vaším jménem jako autora a odkazem na webové stránky http://houby.humlak.cz/ Mykologie v Podkrkonoší ze kterých by byly staženy

Pro příklad jak by hotová stránka spolu s odkazy vypadala uvádím odkaz na stránku z této encyklopedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Li%C5%A1aj_kyprejov%C3%BD s obdobně získanými obrázky

Děkuji za odpověď

Ing Zdenšěk Pražák

Obdržel jsem rovněž povolení na použití obrázků dalších autorů na webu http://houby.humlak.cz/ Mykologie v Podkrkonoší viz:

Dnes se mi podařilo kontaktovat oba moje přátele, Kovače a Knížka a svolení k použití jejich fotografií mám za stejných podmínek jaho mám já. Takže možno použít.

                                                                          Zdraví Vás Standa Jirásek

Original Message -----

From: Zdeněk Pražák To: Jirásek Sent: Tuesday, December 13, 2005 9:39 AM Subject: poděkování

Děkuji za odpověď a poprosil bych Vás o sehnání povolení od pánů Knížka a Kovače.

S pozdravem Pražák

Jiný materiál[عدل]

Technika[عدل]

  • [2] - fotografie vozů Formule 1 vystavených v brněnské pasáži Galerie Vaňkovka.

Podívejte se také na[عدل]

Zdroje obrázků [[cs:Wikipedie:Zdroje obrázků]] [[de:Wikipedia:Public-Domain-Bilderquellen]] [[en:Wikipedia:Public domain image resources]] [[pl:Wikipedia:Graficzne zasoby Public Domain]]